Avusturya Türkler tarafından iki kez kuşatılmasına ve Avusturya’yı alamamasına rağmen Avusturya da Türk etkilerini sıkça hissedebileceğiniz bir ülkedir. Resmi adı Avusturya Cumhuriyeti olan Avusturya da yaşayan Türklerin nüfusu oldukça fazladır. Avusturya Cumhuriyeti gerek Türkiye’den gerekse Avrupa ile tüm dünyadan yoğun bir turist akınına uğramaktadır. Avusturya tatili denilince ilk aklımıza Alp Dağları ve Kış Turizmi ile Eşsiz mimarisi, kendine özgü tarihi binaları ile Kültür Turizmi gelmektedir. Buna ilaveten Ünlü besteci Mozart’ın memleketi ve Avusturya da yapılan etkinlikler ile Avusturya Üniversitelerin de okumak isteyen öğrencileri de göz ardı edemeyiz. Avusturya gezisi yapanların ve bu ülkeyi tercih edenlerin tercih etme sebeplerinden biriside Avusturya geceleri ile Avusturya gece hayatıdır. Avusturya Kültür Turizmi, Doğa Turizmi, Sağlık Turizmi, Eğlence Turizmi ve Kış Turizmi için tam anlamı ile Avrupa’nın merkezi sayılmaktadır.
Avusturya Vizesi :
Avusturya Şengen Üyesi bir ülke olması ve de AB Üye ülke olması sebebi ile ziyaret etmeden önce vize alınması zorunlu olan bir ülkedir. Hizmet Pasaportu (gri), Diplomatik Pasaport (siyah) ve Hususi Pasaport (yeşil) sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları altı ayda yani 180 günlük süre zarfında toplam 90 günü geçmemek kaydı ile vizeden muaf tutulmaktadır.
Umumi Pasaport (bordo) sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize alma zorunluluğu vardır. Avusturya Vize başvurularını Avusturya Konsolosluklarına müracaat edip alabilirsiniz.
Turistik Avusturya Vizesi için yapılacak başvurular Avusturya Konsolosluklarına İngilizce olarak düzenlenmiş Avusturya Vize Başvuru formu ile zorunlu sağlık sigortasını da kapsayacak gerekli evraklar ile şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Şayet son üç sene içerisinde herhangi bir Şengen Ülkesinden alınmış ve pasaportunuzda mevcut olan Şengen Vizesi varsa şahsen başvuruda bulunmanıza gerek yoktur. Başvuru işlemlerinizi Onaylı Avusturya Vizesi Danışmanlığı yapan şirketler aracılığı ile takip edebilirsiniz.
Turistik Avusturya vizesi 90 gün olarak verilmekle birlikte şayet ilk kez Turistik Avusturya Vizesi alacaksanız size verilecek vize daha kısa süreli olmaktadır. Almış olduğunuz Turistik Avusturya Vizesi ile 90 günlük kalma hakkına sahip olacaksınız. Ayrıca Avusturya Şengen Ülkeleri Üyesi olması bağlamı ile almış olduğunuz Turistik Avusturya Vizesi Bir Şengen vizesi olup, Size verilen süre zarfında diğer Şengen Üye Ülkelerine de seyahat imkanı sağlayacaktır.
Avusturya ya Nasıl Gidilir :
Avusturya’ ya ulaşımda THY veya özel Havayolları Şirketleri ile direkt günlük Uçuşlar bulunmaktadır. İsterseniz ortalama iki buçuk saatlik uçuş süresi ile Avusturya’ya rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Diğer alternatif ise kara yolu ulaşımıdır. Karayolu ulaşımında ister şahsi aracınız ile isterseniz otobüsler ile seyahat edip Avusturya’ya ulaşabilirsiniz.
Avusturya Önemli Şehirleri :
Avusturya’nın Başkenti ve Ayni zamanda Avrupa’nın Kültür Başkenti olan Viyana ile Linz, İnnbruck, Graz, Klagenfurt ve Salzburg şehirleri Avusturya’nın önemli şehirleridir.
Avusturya da Gezilecek Yerler :
1- Schönbrunn Sarayı : Avusturya’nın başkenti olan Viyana’da bulunan Schönbrunn Sarayı Tüm turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerden birisidir. Schönbrunn Sarayı ve bahçeleri UNESCO dünya mirası listesinde yer almaktadır.
2- Viyana Devlet Opera Binası : Viyana Devlet Opera Binası adından da anlaşılacağı gibi Viyana’da bulunmaktadır.
3- Ambras Kalesi : İnnsbruck şehrindeki tepelere kurulu olan Ambras Kalesi bölgenin popüler turistik yerlerinin başında yer almaktadır.
4- St. Peter Kilisesi ve Manastırı : Salzburg’da bulunan tarihi St. Peter Kilisesi ve Manastırı Kendi bünyesinde barındırdığı tarihe ışık veren arşivleri, koleksiyonları ve kütüphanesi ile muhakkak görülmesi gereken yerler arasındadır.
5- St. Stephan Katedrali : Başkent Viyana’nın en önemli katedrali olan bu 14. yüz yılda yapılmış olan tarihi St. Stephan Katedrali ayni zamanda Viyana şehrinin en önemli simgelerinden birisidir.
6- Hofburg İmparatorluk Sarayı : Başkent Viyana’da bulunan Hofburg İmparatorluk Sarayı 13. Yüzyılda inşa edilmiş ve ı tarihten itibaren İmparatorluk Ailesine ve bir çok tarihi kişiliğe ev sahipliği yapmıştır.
7- Viyana Sanat Tarihi Müzesi : Avusturya’nın Başkenti Viyana’da olan Sanat tarihi müzesi. İçinde barındırıp koruduğu eşsiz tarihi eserler ve sanat eserleri ile dünyanın sayılı sanat müzeleri arasında yer almaktadır.
8- Hallstatt Kasabası : UNESCO Dünya mirası listesinde yer alan Hallstatt Kasabası Avusturya Salzkammergut bölgesinde göl kenarında yer almaktadır.
Yukarda saydıklarımıza ilave olarak yine UNESCO dünya ve kültür mirası listesinde yer alan Graz şehrinin, Viyana şehrinin ve Salzburg şehrinin Tarihi merkezi ve eski şehrini de belirtmemiz gerekmektedir. Yine bunların dışında sayısız Katedral tarihi kale kültür ve sanat evleri ile müzeleri gezilip görülecek yerler arasında sayabiliriz.
Avusturya Gece Hayatı :
Avusturya geceleri için Viyana gece hayatı ve büyük şehirdeki gece hayatını ele alırsak Avrupa’nın önemli merkezlerini aratmayacak özellikler sahip olduğunu görebiliriz. Özellikle Viyana geceleri hafta içi ve hafta sonu çılgın partileri, Jazz kulüpleri, Discoları lüks restoranları ve canlı caddeleri ile öne çıkmaktadır. Ayni zaman da Avusturya’nın diğer büyük şehirlerinin gece hayatı ve eğlence hayatı da oldukça hareketli geçmektedir.
Aradığınız hatta oraya gittiğinde ancak gördüğünüz takdirde aklınıza gelebilecek gece hayatı ile ilgili her türlü eğlenceyi bulabilirsiniz.
Yetişkin erkeklere yönelik eğlence için sizlere ipucu Avusturya’da fuhuş yasal olarak yapılmaktadır. Lisansı ve izni alınan yerlerde tabi, sokakta çalışanlar yasal sayılmamakla birlikte barlarda kulüplerde cadde cafelerin de iş tutanlar da vardır. Bu sektörde çoğunluğu yurt dışından öğrenci olarak gelenler ile yabancı kadınlar çalışmaktadır.
Avusturya Yemek Kültürü :
Avusturya Mutfağı çevre ülkelerin etkisi ile hemen benzer özellikler taşımaktadır. Çevre ülkelerin mutfağından etkilenen Avusturya Mutfağında özellikle Fransız, İtalyan ve Macaristan Mutfağı özelliklerini hissedeceksiniz. Bu konu bağlamında uyarmadan edemeyeceğim Avusturya Mutfağında özellikle etli yemeklerde kullanılan etler domuz eti olması dolayısı ile dikkat etmenizi öneririm. Geriye kalan ve et ile et suyu içermeyen çorba ve sebze yemekleri Türk damak zevkine oldukça uygundur. Riske girmek istemiyorum diyorsanız, özellikle büyük şehirlerde birçok Dönercileri ve Kebapçıları bulmanız hiç de zor olmayacaktır. Hatta ilk izleniminiz olan havadaki kebap ve döner kokuları sizlere yön verecektir. Bu alternatiflerin dışında oldukça pahalı lüks restoranlar ile Fast Food zincirlerinden de faydalanabilirsiniz. Avusturya’da Yemek konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
Avusturya Para Birimi :
Avusturya Cumhuriyeti Avrupa Birliği Üye Ülkesi olması nedeni ile Avro kullanmaktadır.
Avusturya İklimi :
Avusturya Cumhuriyeti’nde İklim bölgesel olarak değişiklikler göstermektedir. Avusturya’nın çoğu bölgesi Tüm yıl boyunca yağış almakla birlikte bölgesel olarak azalabilmektedir. Avusturya Kış Turizmi için Kış aylarında tercih edilirken, Yağışlı olmayan ve daha ılıman olan Yaz aylarında yani Nisan ayı sonu ile Eylül ayının ortasına denk gelen tarihlerde ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir.
Avusturya Trafik Ulaşım :
Avusturya Cumhuriyetinde trafik Türkiye gibi sağ şeritten akmaktadır. Şehir içi ulaşımda oldukça güvenli ve ucuz alternatifler sunmaktadır. Şehir içi ulaşımınızda taksileri, otobüsleri ve Tramvayları gönül rahatlığı ile güvenle seyahat edebilirsiniz.
Şehirlerarası ulaşım için ise Otobüsler ile Trenleri tercih edebilir ya da Viyana, Linz, Klagenfurt, Graz, Salzburg ve İnnsbruck şehirleri arasında yapılan iç hat uçak seferleri ile havayolu seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.
Sayın Asya Rehberi
Kültür yüklemesi devam ediyor okuyor öğreniyoruz yaşanmış macerayı devamında bekliyoruz
İkiz kardeşlerin Avrupa turu na ön hazırlık yapıyoruz Sn artema.
Sayın asya rehberi bilgi kuşağı bu olsa demek, sizlerin daha iyi yerlere gelmesi lazım. Bir çok kişiye bu güzel yazıları duyurmamız gerek. bunun için üzerime düşeni yapacağım.
Avusturya harika bir yer belli şu kadarcık resimden bile anlaşılıyor. Paylaşım için teşekkürler