JAPONYA VİZESİ:
Japonya Türk vatandaşlarına üç ayı geçmeyecek sürelerdeki Japonya seyahatinizde vize istemeyip kapıda vize uygulamaktadır. Yine belirteyim pasaportunuzun süresi kalış sürenizden fazla olmamalıdır ama yurt dışı seyahati planlıyorsanız en az 1 yıllık hatta 5-10 yıllık alın aradaki fark fazla olmayıp ileriki yıllarda da işinize yarar. Japonya eski tip pasaportlara yani çipsiz olanlara vize şartı getirdiği için ya yenileyin ya da gitmeden önce Japonya vizesi alıp öyle gidin. Japonya ya girişte kalacağınız yer, kalacağınız süre ve ne kadar paranız olduğunu sorulmaktadır. Bu yüzden tedbirli olun çünkü geçmişte Türkiye den Japonya ya gidip vize tarihini geçirenler, Japonya da gayri yasal olarak çalışanlar hatta suç işleyenler bile olmuştur. Buna benzer olaylarda artışlar olmuş Japonya Hükümeti benzer olayların gerçekleşmemesi için Türk vatandaşlarına kontrolü sıklaştırmıştır. Hatta hava alanından geri yollananlar olmuştur. Her zaman tedbirli olmakta fayda vardır.
JAPONYA PARA BİRİMİ:
Japonya para birimi JPY yani Japon Yeni dir. Japonya ya girişte 1,000,000 JPY’ne karşılık gelen döviz miktarından fazla nakit taşıyacaksanız ülkeye girişte belirtmek zorunluluğu vardır. Ayrıca çıkışta da bu kural geçerlidir. Japonya gezisine giderken paranızı avro veya dolar yaparsanız daha iyi olur Türk lirasına düşük kur uygulanıyor diğer ülkelerde olduğu gibi. Alışverişlerinizde hemen her yerde kredi kartı kullanabilir hesabınızı kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.
JAPONYADA ULAŞIM VE TRAFİK:
Japonya’nın trafiği Ülkemizin trafiği ile ters yönde yani soldan akmaktadır. İlk başta yadırgasanız bile kısa sürede adapte olunabilir. Yalnız tedbirli olmak açısından her zaman dikkatli olmanızda fayda vardır. Japonya da şehirlerarası ulaşımda tren, uçak, otobüs hatta deniz yolunu kullanabilirsiniz. Japonya’nın Raylı Sistemi hemen hemen her bölgeye ulaşmanıza olanak sağlar. Ücra bölgelere ise ilk önce tren ile gidip klan yolu otobüsler ile varabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise en önemli ulaşım aracı metrolardır. Şehir içindeki tüm bölgelere ve her yere 2-3 aktarma ile ulaşabilirsiniz. O yüzden gitmeden önce en azından İngilizce olan bir metro haritası edinin. Size kolaylık olacaktır. Yine Japonya da günlük haftalık biletler mevcuttur ama pek ucuza gelmez o yüzden tavsiye etmiyorum. Diğer şehir içi ulaşım alternatifiniz olan taksiler ise daha pahalı ve de daha uzun sürede gideceğiniz yere ulaşmanızı sağlar. Bu yüzden Japonya tatilinizde kalacağınız yeri ayarlarken metroya olan yürüyüş mesafesini öğrenip öyle yer ayarlayın. Yoksa otel metro arası 30 dakika ise her gün en az bir saatinizi boş yere yolda geçireceksiniz demektir.
JAPONYA YEMEK KÜLTÜRÜ:
Japonya’nın yemek kültürü tamamen diğer ülkelerden farklılık göstermektedir. Kendine has yemek kültürünü olan Japon Mutfağı tüm dünya tarafından bilinmekte ve de beğenilmektedir. Maalesef biz Türklerin damak alışanlığına pek uymadığı da bir gerçektir. Japon mutfağında ağırlıklı olarak deniz ürünleri sebzeler yer almaktadır. Her yemeğin yanında tatsız tuzsuz pirinci tüketmektedirler. Japonya da meyve fiyatları çok pahalı olup, Family Restoran yani aile restoranı denen yerlerde daha uygun yemekler bulabilirsiniz. Ayrıca dünyaca bilinen Fast Food zincirlerine burada da karşılaşabilirsiniz. Japonya da ayrıca tüm dünya mutfaklarına ait restoranlar bulabilirsiniz. Bu restoranların fiyatları oldukça pahalıdır. Birde dikkat etmeniz gereken Et türü yiyeceklerdir. Et türü yiyeceklerin %90 domuz etinden yapılmaktadır. Japonya da kırmız et çok pahalıdır o yüzden döner bile alırken dikkat ediniz. Yine marketlerde sebze balık ağırlıklı Bento denen hazır yemekler bulabilir veya otomatlardan ısıtma seçeneğini seçip teneke kutudaki çorbayı alabilirsiniz.
JAPONYANIN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ:
Japonya’nın başkenti Tokyo’dur. Buna rağmen Kültür başkenti olarak UNESCO dünya mirası listesinde şehrin tamamı ile yer alan Kyoto olarak bilinmektedir. Japonya turunuza buu iki önemli şehrin yanında Osaka, Fukuoka, Nagoya, Sapparo, Naha ve Hiroşimayı ekleyebilirsiniz.
………………….TOKYO…………………………………………KYOTO……………………….
JAPONYA İKLİMİ:
Japonya’da dört mevsimde yaşanmaktadır. Japonya da muson iklimi görülmekle birlikte, Japonya’nın coğrafi pozisyonu nedeni ile kuzeyinde bulunan Hokkaido adasında sert kış yaşanırken, güney batı ucunda bulunan Naha ve çevre adalarında ılıman bir iklim seyretmektedir. Gideceğiniz yere göre gidiş tarihlerinizi belirlemenizde fayda vardır. Japonya’ya ne zaman gidilir derseniz. Genelde mart mayıs ayları arasındaki tarihleri seçerseniz Sakura denen ve Japon kültüründe büyük etkisi olan kiraz çiçeklerini de görmüş olursunuz. Genelde ziyaretçiler İlkbahar ile Sonbaharı tercih etmektedirler. Ama Japonya’ya giden turistlerin yılın 12 ayı boyunca ilgi duyduklarını da söyleyebiliriz. Japonya Turizm sezonu Japonya için farklı işlemektedir. Mevsimsel olarak değil festival yeni yıl golden week gibi dönemlerde farklılıklar göstermektedir.
Japonya hakkinda bilgi sahibi olmak isteyenler icin cok guzel bir japonya rehberi olmus. Asyada en cok ziyaret etmek istedigim ulkedir. Fakat Japonya Vizesi konusunda aklimi karistiran bir durum mevcut. Ilk paragrafta 3 aylik gidenlere vize uygulamasi yok, kapida demissiniz fakat sonra da eski pasaportlara vize uygulamasi var demissiniz. Bu konuya aydinlik getirirseniz sevinirim. Kolayliklar dilerim.
Tam bir Genel kültür konusu olmui elinize sağlık.
Sn. Sait bildiğiniz gibi ülkemizde pasaportlar çipli olan yenileri ile değiştirilmekte olup hala daha eski pasaportlarını da kullanan vatandaşlarımız vardır. Diyelim ki eski tip pasaportu olan biri 10 yıllığına almış ve japonyaya gitmek istiyor ama pasaportu eski tip olanlardandır. Daha geçerlilik süresi olduğu için yenisi ile para verip değişmek istemiyorsa mecburi olarak Japonya elçiliğinden vize alması gerekmektedir. Bu şart eski çipsiz olan pasaport sahibleri için geçerlidir. Zaten çoğu ülke Eski tip pasaporta vize dahi vermemektedir. 2015 yılının kasım ayı itibari ile tüm yurt dışı seyahatlerimizde yeni tip çipli pasaport kullnmamız gerekecektir.